Henex systems Zrt.

EN ISO 50001 - Energiairányítási szabvány

Első ránézésre nem egyértelmű a választás egy energetikai audit elvégzése vagy egy energiairányítási szabvány bevezetése között. A 2015. évi LVII. törvény az energiahatékonyságról így fogalmaz ebben a kérdésben:

22. § (1) A nagyvállalat tevékenysége energetikai jellemzőinek megismerése céljából köteles négyévente energetikai auditálást végeztetni (a továbbiakban: kötelező energetikai auditálás).
22. § (2) Mentesül a kötelező energetikai auditálás alól az a nagyvállalat, amely az EN ISO 50001 szabványnak megfelelő, akkreditált tanúsító szervezet által tanúsított energiagazdálkodási rendszert működtet. Ebben az esetben a nagyvállalat köteles négyévente megküldeni a hivatal részére az érvényes tanúsítványt.

Cégünk jogosult a jogszabályban említett auditálás lefolytatására valamint az EN ISO 50001 szabvány szerinti energetikai számítások elvégzésére is. Munkatársai megfelelnek az előírt szakmai kritériumoknak így mindkét megoldásban rendelkezésére állnak (az auditot kizárólag a törvényileg előírt végzettséggel rendelkező energetikai auditor végezheti el). Tekintsük át a választható lehetőségek főbb jellemzőit:

EN ISO 50001 minősítés megszerzésére irányuló eljárás

  • amennyiben korábban már bevezetésre került más irányítási rendszer (ISO 14001, ISO 9001, stb.) érdemes az EN ISO 50001 kiépítését választani
  • amennyiben az EN ISO 50001 minősítést akkreditált tanusító szervezet állítja ki, az adott vállalat mentesül a négyévente kötelező energia auditálás alól

Energetikai auditálás (négy évente kötelező megújítani)

  • a leggyorsabb megoldás a jogszabályi megfelelés elérésére és az eltérések következményeinek elkerülése céljából
  • konkrét információkat szolgáltat a szükséges és lehetséges energetikai fejlesztésekre és azok finanszírozási lehetőségeire

Dióhéjban az EN ISO 50001 szabványról
A szabvány minden vállalati szektorban bevezethető tevékenységi körtől függetlenül, viszont kiemelten ajánlott magas energiaigényű ágazatokban működő szereplők számára. Ugyanakkor a szabvány úgy lett megtervezve, hogy a szolgáltató és iroda jellegű tevékenységet folytató szereplőknek is praktikus megoldásokat nyújt, melyek segítségével ezekben a területeken is visszafogható az energiafogyasztás.

Mindezt úgy éri el, hogy megköveteli az energiafelhasználás módszeres és folyamatos ellenőrzését, kiépítése és müködtetése közvetlen hatást gyakorol a szervezet primerenergia igényére. Bevezetés után már rövid távon is kimutatható kedvező hatásokat gyakorol az energiaköltségekre és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.

Összefoglalva, a szabvány keretrendszert fogalmaz meg a szervezeti energiagazdálkodáshoz, segítséget nyújt az energiahatékonyság növeléséhez szükséges rendszerek és folyamatok kialakításához, fenntartásához és nem utolsó sorban a törvényi előírások betartásához.
Az EN ISO 50001 bevezetésének folyamata
Energetikai szakértő munkatársaink koordinálják a szabvány bevezetésének teljes projektjét beleértve a megfelelő dokumentációk kidolgozását. A bevezetés során javaslatokat teszünk a lehetséges energetikai beruházások technológiai és pénzügyi vonatkozásaira, szükség esetén segítséget nyújtunk további pályázati források bevonásához és megválaszoljuk a szabvány bevezetése során felmerülő különböző kérdéseket.

A szabványok sikeres bevezetését egy átfogó szervezeti energiapolitika kidolgozása is támogathatja, mely előtérbe helyezi az energihatékonyság központú gondolkodást és a fenntahtható fejlődés melletti vezetői és szervezeti elköteleződést. Munkatársaink a helyszíni energetikai audit és az összes energianemre vonatkozó komplex energiamérleg eredményeire támaszkodva egy mérésekre alapozott energiapolitika kidolgozásában is segítséget nyújtanak.

A fenti folyamatok eredménye egy olyan anyag, mely biztos alapot szolgál az energiairányítási rendszer további fejlesztéseinek meghatározásához. Az elkészült anyag alapján javaslatot teszünk energetikai beruházásokra és fejlesztésekre, kiemelt figyelmet szentelve a megújuló energiahordozók kérdésének. A bevezetés során elkészült mérési tervek rendre alátámasztják az energiahatékonysági célok szükségességét, ahol a hatékonyságjavulás számszerűsített formában láthatjuk. Ezek az eredmények megbízható alapot képeznek a következő felülvizsgálathoz:

  • szervezet megfelelése a jogi követelményeknek
  • szervezet megfelelése egyéb vállalat követelményeknek
  • vezetői felelősségek és kompetenciák területei
  • energiapolitikai és energiatervezési célkitűzések
  • külső és belső kommunikációs rendszer
  • dokumentálási folyamatok és a dokumentációkezelés
  • különböző monitoring és mérési tevékenységek
  • finanszírozás és beszerzések kezelése

Elkészítjük a szabvány követelményeinek megfelelő dokumentációt, ennek során:

  • összeállítjuk a sikeres tanúsítás megszerzéséhez szükséges rendszerirányítási dokumentációt
  • összehangoljuk a korábban bevezetett egyéb ISO szabványok és irányítási rendszerek dokumentációját
  • oktatjuk és kiképezzük a rendszert működtető személyzetet a szabvány részleteiről
  • felügyeljük és segítjük az energiairányítási rendszer bevezetését és hatékony működtetését


 




Kérje ajánlatunkat és visszahívjuk







Vissza a listához
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Szabályzat
RENDBEN